Yapay zeka işimizi elimizden alacak ama hayat muhteşem olacak

Y Combinator’ın başkanı Sam Altman yapay zekanın işlerimizi elimizden alırken hayatımızı da güzelleştireceğini düşünüyor.

Yapay zeka iş piyasasına nasıl etki edecek? Bu soru genellikle karamsar yanıtlar alıyor. Kimileri küresel ekonominin çökeceğini söylerken kimileri de kitlelerin işsiz kalacağından bahsediyor. Ancak Silikon Vadisi girişim kuluçka merkezi Y Combinator’ın başkanı Sam Altman bu konuda çok daha olumlu düşüncelere sahip. Altman: “Yapay zeka bugün bildiğimiz işlerin çoğunu ortadan kaldırabilir ancak piyasa, insanların insanlarla yüz yüze yaptığı işlerle dolacak ve hepimiz bunun faydasını göreceğiz.” diyor.

“Filmimi insan değil yapay zeka okusun”

Altman hepimizin çok daha iyi bir sağlık hizmetine erişimi olacağına inanıyor. “Bazı iş kolları tamamen kaybolabilir ve asla geri gelmeyebilir.” diyen Altman insan radyologların bilgisayar algoritmaları karşısında her geçen gün daha az güvenilir hale geldiğini söyleyerek “Bugün bir filmimi okuması için insan ya da yapay zeka arasında tercih yapacak olsam yapay zekayı tercih ederdim.” diyor.

Ancak konu burada bitmiyor. İnsanlar işlerini yapay zekaya kaptırdıktan sonra, insandan insana hizmet konusunda daha fazla imkan bulabileceğiz. Altman “Her öğrencinin kendisine özel öğretmeni olsa mükemmel olurdu. Ya da doktora gittiğinizde hiç sıra beklemeniz gerekmese çok iyi olurdu.” diyor.

“Uyarılar abartılı”

Elon Musk gibi bazı büyük isimler yapay zekanın ölümsüz bir diktatöre dönüşmesi gibi ihtimallere karşı insanları uyarırken Altman bu uyarıların fazla abartılı olduğunu düşünüyor. Aksine, Altman yapay zekanın topluma çok faydalı olacağına inanıyor. Altman “Yoksulluğu sona erdirebiliriz, iklim değişikliğini çözebiliriz, birçok hastalığı tedavi edebiliriz, herkese çok iyi eğitim sunabiliriz.” diyor.

Kaynak: dunyahalleri

Bir cevap yazın